Szynka w sosie borowikowym

By | 08:19 Zostaw komentarz


szyna z borowikami z pyzami i fasolką szparagową :)

Składniki:
1 kg mięsa od szynki
3 cebule
czosnek
2 garście suszonych borowików
sól
pieprz
papryka słodka
olej do smażenia (najlepiej zimnotłoczony)


Mięso umyć i pokroić w plastry (ok. 1,5-2 cm) opruszyć solą i pieprzem i ułożyć na gorącym oleju. Delikatnie przypiec mięsko z obu stron i odstawić.
zalanie szynki grzybkami i wrzucenie cebulki
W tym czasie zajmujemy się całą resztą a dokładnie grzybkami.
Grzyby namoczyć najlepiej na całą noc - ja zawsze zapomnę i namaczam na godzinę :) Następnie ugotować grzybki w osolonej wodzie - uwaga mają tendencję do wykipienia :(
Ugotowanymi grzybkami  razem z wodą  zalać szynkę. Wrzucić pokrojoną w piórka cebulę i zmiażdżony czosnek. Dusić pod przykryciem około 1,5 godziny. Mięso jest miękkie i bardzo soczyste. 
Powstałego sosu nie zaciągam mąką. 

SMACZNEGO :) 





Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze: