Kurczak w cieście francuskim

By | 04:43 Zostaw komentarz
Bardzo efektowne, szybkie i smaczne danie. 

Składniki:
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego - kupuję świeże.
  • filety z piersi kurczaka
  • pieczarki
  • żółty ser
  • cebula
  • pieprz
  • sól
  • oregano


Przygotowanie:
Ciasto kroimy na 6 prostokątów. Wyjdą małe plecionki. jak chcesz większe kroisz na 4.
Na każdym z nich robimy po bokach nacięcia - w zdłuż dłuższego boku robimy nacięcia ok. 4 cm, w odstępach co 1,5 cm; pośrodku ciasta mają zostać 4-5 cm niepocięte. Na tym niepociętym kładziemy:
wąski i długi kawałek piersi
na to przesmażone w plasterki pieczarki
piórka cebuli
plasterek sera
sól
pieprz
oregano

Teraz najtrudniejszy moment - plecenie ciasta.
Pocięte paseczki nakładamy na siebie i przyciskamy - prawy-lewy, prawy-lewy. Na końcach delikatnie dociskamy.
Na koniec ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem. Układamy na pergaminie na blaszce i wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika. Pieczemy około 30-45 minut.

SMACZNEGO!!!


Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze: