Risotto z suszonymi grzybami

By | 07:03 Zostaw komentarz

Diety bezglutenowej tak na prawdę cały czas się uczę. Chcę aby dania była smaczne i aby mogla je jeść cala rodzina. Tym razem nie jest to może danie wyjątkowe, ale za to na prawdę bardzo smaczne.




Składniki:

Ryż do risotto (może być zwykły ryż)
2 spore garście suszonych grzybów
2 cebule
1 ząbek czosnku
bulion naturalny (przygotowany wcześniej)
olej kokosowy
sól
pieprz


Najlepiej dzień wcześniej namoczyć suszone grzyby w wodzie.

Na patelni z dodatkiem oleju kokosowego zeszklić cebulkę, dodać czosnek po czym wsypać (surowy) ryż. Dokładnie wymieszać i na lekkim ogniu chwilkę zeszklić. 
Do ryżu z cebulą wlać 2 szklanki bulionu i wlać grzyby wraz z wodą pozostałą po moczeniu.
Na bardzo wolnym ogniu dusić ryż i co chwilę mieszać. Gdy widzimy, że bulion został wchłonięty - dolewamy i tak w kółko aż ryż będzie miękki i kleisty.
Ja podałam go razem z polędwicą wieprzową i brokułem ugotowanym na parze polanym sosem czosnkowym.

Smacznego.



Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze: