Risotto z suszonymi grzybami
By inaturalnie | 07:03
Zostaw komentarz
Diety bezglutenowej tak na prawdę cały czas się uczę. Chcę aby dania była smaczne i aby mogla je jeść cala rodzina. Tym razem nie jest to może danie wyjątkowe, ale za to na prawdę bardzo smaczne.
Składniki:
Ryż do risotto (może być zwykły ryż)
2 spore garście suszonych grzybów
2 cebule
1 ząbek czosnku
bulion naturalny (przygotowany wcześniej)
olej kokosowy
sól
pieprz
Najlepiej dzień wcześniej namoczyć suszone grzyby w wodzie.
Na patelni z dodatkiem oleju kokosowego zeszklić cebulkę, dodać czosnek po czym wsypać (surowy) ryż. Dokładnie wymieszać i na lekkim ogniu chwilkę zeszklić.
Do ryżu z cebulą wlać 2 szklanki bulionu i wlać grzyby wraz z wodą pozostałą po moczeniu.
Na bardzo wolnym ogniu dusić ryż i co chwilę mieszać. Gdy widzimy, że bulion został wchłonięty - dolewamy i tak w kółko aż ryż będzie miękki i kleisty.
Ja podałam go razem z polędwicą wieprzową i brokułem ugotowanym na parze polanym sosem czosnkowym.
Smacznego.
0 komentarze: