Domowe masło - jak zrobić łatwo i szybko

By | 05:59 Zostaw komentarz
Do dziś mam w pamięci smak i zapach  wiejskiego masła, które robiła moja ciocia na wsi. od lat marzyłam, aby zrobić takie w domu. Jak wiadomo marzenia się spełniają bo jak się okazało to nie jest wcale trudne. Wystarczy dobrej jakości śmietana, blender, bawełniana ściereczka i gotowe.




Śmietanę kupiłam BIO w Lidlu.

Schłodzoną śmietankę  przelewam do wysokiego naczynia i ubijam tak długo, aż zauważę rozdzielenie się tłuszczu od maślanki. Ubijanie trwa ok 7 minut.




Gdy widzimy już wyraźne kuleczki masełka całość przekładamy na sitko wyłożone bawełnianą ściereczką i  zawijamy odciskając maślankę. Następnie naszą kulę masła wkładamy do bardzo zimnej wody i ugniatamy, aby całkowicie pozbyć się maślanki. Czynność powtarzamy kilka razy, zmieniając wodę. 
Teraz już może uformować masełko jak tylko nam się podoba i zajadać, najlepiej ze świeżym, ciepłym chlebem.

Smacznego

Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze: