Kiszone ogórki - zawsze twarde i jędrne

By | 02:25 Zostaw komentarz
Przepis ten jest w mojej rodzinie od 35 lat. Tak robiła ogórki moja babcia, która przepis dostała od sąsiadki. Nigdy się nie zdarzyło, aby ogórki się nie udały: były puste w środku w coś w tym rodzaju.
Najważniejsze aby ogórki pochodziły ze sprawdzonego źródła, tzn. były bez nawozów. Rozmiar też jest ważny - ogórki wybieramy zawsze małe i zgrabne. Te wielkie pozostawiamy na mizerię lub płaty.


Przepis:
 
Zalewa
4 szklanki wody
1 łyżka kopiasta soli niejodowanej
3 łyżki octu (tak , tak - dzięki temu są jędrne i nie są puste w środku)

Na dnie umytych i wyparzonych słoików wkładamy koper.
Czosnek, gorczycę i korzeń chrzanu wkładamy między ogórki.
 
Wszystko zagotować i gorącą zalewą zalać ogórki.  





Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze: