Składniki:
1 kg mięsa wieprzowego - najlepiej szynki
pieczarki - ja daję cały pojemniczek
3 duże cebule
sól, pieprz, ostra papryka
kilka łyżek oleju
ząbek czosnku
świeża pietruszka
2 woreczki kaszy gryczanej
Mięso
pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać dwie łyżki
oleju. Podsmażyć mięso na dużym ogniu i posypać solą i pieprzem. Na
drugiej patelni na łyżce oleju usmażyć pieczarki i gdy będą już gotowe
dodać pokrojoną cebule i czosnek. Następnie dodać do mięsa. Wszystko
dusić pod przykryciem około 1 godziny. Wcześniej dolać troszkę wody.
Przyprawić papryką słodką i ostrą. Sos musi być gęsty w tym celu należy
go zagęścić wodą z mąką - wymieszajcie po prostu 2 ub 3 łyżki mąki w
1/2 szklance zimnej wody i dodajcie do gulaszu.Teraz dodajcie posiekaną
pietruszkę i gotowe.
PS. Kaszę gotujemy na wolnym ogniu tak jak jest podane na opakowaniu.
SMACZNEGO :)
A jaką mąkę użyć do zagęszczenia gulaszu? Bo z ziemniaczanej powstanie "klej" a inne maki bg nie zagęszczają :(
OdpowiedzUsuń