Gulasz z kaszą gryczaną

By | 08:18 1 komentarz
Składniki:
1 kg mięsa wieprzowego - najlepiej szynki
pieczarki - ja daję cały pojemniczek
3 duże cebule
sól, pieprz, ostra papryka
kilka łyżek oleju
ząbek czosnku
świeża pietruszka
2 woreczki kaszy gryczanej

Mięso pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać dwie łyżki oleju. Podsmażyć mięso na dużym ogniu i posypać solą i pieprzem. Na drugiej patelni  na łyżce oleju usmażyć pieczarki i gdy będą już gotowe dodać pokrojoną cebule i czosnek. Następnie dodać do mięsa. Wszystko dusić pod przykryciem około 1 godziny. Wcześniej dolać troszkę wody. Przyprawić papryką słodką i ostrą. Sos musi być gęsty w tym celu należy go zagęścić wodą z mąką -  wymieszajcie po prostu 2 ub 3 łyżki mąki  w 1/2 szklance zimnej  wody i dodajcie do gulaszu.Teraz dodajcie posiekaną pietruszkę i gotowe.
PS. Kaszę gotujemy na wolnym ogniu tak jak jest podane na opakowaniu.
SMACZNEGO :)
Nowszy post Starszy post Strona główna

1 komentarz:

  1. A jaką mąkę użyć do zagęszczenia gulaszu? Bo z ziemniaczanej powstanie "klej" a inne maki bg nie zagęszczają :(

    OdpowiedzUsuń