szyna z borowikami z pyzami i fasolką szparagową :) |
Składniki:
1 kg mięsa od szynki
3 cebule
czosnek
2 garście suszonych borowików
sól
pieprz
papryka słodka
olej do smażenia (najlepiej zimnotłoczony)
Mięso
umyć i pokroić w plastry (ok. 1,5-2 cm) opruszyć solą i pieprzem i
ułożyć na gorącym oleju. Delikatnie przypiec mięsko z obu stron i
odstawić.
zalanie szynki grzybkami i wrzucenie cebulki |
W tym czasie zajmujemy się całą resztą a dokładnie grzybkami.
Grzyby
namoczyć najlepiej na całą noc - ja zawsze zapomnę i namaczam na
godzinę :) Następnie ugotować grzybki w osolonej wodzie - uwaga mają
tendencję do wykipienia :(
Ugotowanymi
grzybkami razem z wodą zalać szynkę. Wrzucić pokrojoną w piórka
cebulę i zmiażdżony czosnek. Dusić pod przykryciem około 1,5 godziny.
Mięso jest miękkie i bardzo soczyste.
Powstałego sosu nie zaciągam mąką.
SMACZNEGO :)
0 komentarze: