Flaki z kalmarów - pyszna zupka

By | 07:43 1 komentarz
Kiedy byłam kiedyś z mężem w Kołobrzegu w jednym z  barów serwowali właśnie flaki z kalmarów. Dla mnie nazwa nie brzmiała zbyt zachęcająco więc zrezygnowałam z tej pozycji. Na hasło flaki - dostaję mdłości :)
Mój mąż jednak z wielką ochotą zamówił ów danie. Gdy podali nam zamówione dania z niechęcią, ale spróbowałam od męża tą zupę - przyznam, że bardzo ją polubiłam. Kolejnym razem bardzo uważnie mieszałam łyżką w talerzu :) aby wychwycić składniki - w domu eksperymentowałam i teraz gotuję identyczną w smaku zupkę, jak z Kołobrzegu - mąż mówi, że nawet lepszą bo kalmarów jest znacznie więcej :)




Składniki:
Paczka włoszczyzny krojonej w paseczki ( na zdjęciu)
Paczka mrożonych krążków kalmarów
2 cebule
garść majeranku
łyżka masła
sól
pieprz
kostka rosołowa bio
koncentrat pomidorowy


Przygotowanie:

Pierścienie z kalmarów wrzucić do wrzącej, osolonej wody i gotować ok. 5 min (dłuższe gotowanie powoduje gumowatość kalmarów). Odcedzić! Krążki pokroić na paseczki - z jednego krążka wychodzą 2 lub 3


W osobnym garnku ugotować włoszczyznę w kostce rosołowej.

Na patelni usmażyć cebulę pokrojoną w kostkę. 
 
Do ugotowanej włoszczyzny dodać:
kalmary, usmażoną cebulę,majeranek, masełko, 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego  i doprawić do smaku.  

Pogotować jeszcze parę minut i gotowe!


SMACZNEGO!!!





Nowszy post Starszy post Strona główna

1 komentarz:

  1. Smaczniejsze są flaczki z kalmara bez koncentratu pomidorowego,z dodatkiem paru pieczarek i warzywami (pokrojonymi w paseczki) podduszonymi na maśle.Fajnie,że podałaś krótki czas gotowania kalmarów,w większości przepisów autorzy męczą je,gotując nawet 40 min.!!!Jestem z nad morza i znam wiele odmian tego specjału,najlepsze jednak domowe.

    OdpowiedzUsuń