Sakiewki z kaszą gryczaną i pieczarkami

By | 07:42 Zostaw komentarz
Oryginalne danie obiadowe

SKŁADNIKI:
  • 6 plastrów chudej wieprzowiny
  • 2 cebule
  • 150 gram pieczarek
  • 1 woreczek kaszy gryczanej
  • 4 łyżki oleju
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz



Mięso rozbić na bardzo cienkie plasterki. Oprószyć z obu stron solą i pieprzem. 
Cebulę i pieczarki obrać, posiekać i zeszklić na oleju, następnie zdjąć z ognia i wymieszać z ugotowaną kaszą gryczaną i surowym jajkiem, doprawić do smaku solą, pieprzem. 
Farsz rozłożyć na plastrach mięsa. Brzegi mięsa unieść mięsa i zawiązać  nitką bawełnianą.  Dodatkowo wzmocniłam je wykałaczkami.
Zrumienić sakiewki na oleju. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 50 minut.
Po wyjęciu z piekarnika zdjąć nitkę i  dekoracyjnie obwiązać szczypiorkiem.
Podawać z marchewką i groszkiem wymieszaną z masłem i bułką tartą.



Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze: