Oryginalne danie obiadowe
SKŁADNIKI:
- 6 plastrów chudej wieprzowiny
- 2 cebule
- 150 gram pieczarek
- 1 woreczek kaszy gryczanej
- 4 łyżki oleju
- 1 jajko
- sól
- pieprz
Mięso
rozbić na bardzo cienkie plasterki. Oprószyć z obu stron solą i
pieprzem.
Cebulę i pieczarki obrać, posiekać i zeszklić na oleju,
następnie zdjąć z ognia i wymieszać z ugotowaną kaszą gryczaną i surowym jajkiem, doprawić do smaku
solą, pieprzem.
Farsz
rozłożyć na plastrach mięsa. Brzegi mięsa unieść mięsa i zawiązać
nitką bawełnianą. Dodatkowo wzmocniłam je wykałaczkami.
Zrumienić sakiewki na oleju. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 50 minut.
Po wyjęciu z piekarnika zdjąć nitkę i dekoracyjnie obwiązać szczypiorkiem.
Podawać z marchewką i groszkiem wymieszaną z masłem i bułką tartą.
0 komentarze: