Prawdziwy chleb żytni na zakwasie

By | 11:30 Zostaw komentarz
Od lat marzyłam o wypieku prawdziwego chleba w domu. Próbowałam piec chleby gryczane , na  drożdżach. Były nawet dobre, ale daleko im było do prawdziwego smaku domowego bochenka. Na szczęście w końcu wyżebrałam zakwas no i oczywiście przepis z którym dzisiaj się podzielę.

Przygotowanie do wypieku należy rozpocząć od dokarmienia zakwasu. Jeżeli go nie mamy musimy go zrobić według przepis na stronie: klik ja na szczęście ten krok miałam za sobą ;)

Składniki potrzebne do wypieku chleba:
- mąka żytnia typ 720      
-woda                          
-sól kuchenna               
- 50g zakwasu

Dla mnie najbardziej dogodnym terminem pieczenia jest sobota stąd zakwasem właściwym zajęłam się w piątek.  
Przygotowanie zakwasu właściwego.

Składniki:
-mąka żytnia  typ 720     437g
-woda                       315g
-zakwas                    50g

Wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać. Jest to dość trudne, bo ciasto jest z gatunku lejących i niemiłosiernie klejących, jednak wyrabia się je bardzo szybko. Gdy już mamy gotowe ciasto, przykrywamy miskę folią spożywczą i wkładamy do nienagrzanego piekarnika. Miskę pozostawiamy tak na 12 godzin. 
Następnego dnia rano, gdy zakwas zwiększył swoją objętość 2 krotnie musimy odjąć około 20g zakwasu, aby mieć na kolejne wypieki :)
Teraz przyszedł czas ma punkt programu, czyli wypiek chleba.

MUSIMY DOKŁADNIE TRZYMAĆ SIĘ PRZEPISU I PODANYCH WAG. Dodatkowo podczas wypiekania chleba ważne jest serce i miłość jaką włożymy w całe przygotowanie. Pozornie wygląda to dość skomplikowanie, ale na prawdę to miłe zajęcie, które wymaga od nas dużo cierpliwości. Efekt daje dużo satysfakcji i zadowolenia.


Składniki:

-zakwas właściwy  802g
-mąka żytnia  typ 720 508g
- sól  19g
- woda   385g

Ponownie musimy wymieszać ciasto, które także jest kleiste.Przekładamy do wyłożonych pergaminem foremek (2/3 wysokości)  i mokrymi dłońmi wygładzamy wierzch naszych bochenków. Zapakowane foremki i wkładamy na 2 godziny do piekarnika w temp. 40 st. Podczas garowania ciasto urośnie 2 lub 3 krotnie.

przed garowaniem

Po 2 godzinach garowania


Po wyrośnięciu ciasta wykładamy foremki z piekarnika. Nagrzewamy piekarnik do 250 st.max. i ponownie umieszczamy w nim foremki z ciastem.
I teraz pilnujemy zarówno czasu jak i temperatury.
- przez pierwsze 10 min.  250 st
- kolejne  35 min                 210 st
- następnie 15 min           170 st

# minuty przed końcem pieczenia warto spryskać chlebek wodą, wówczas skórka będzie błyszcząca i chrupiąca.
 
Po wyjęciu z piekarnika wyjmujemy chleby i studzimy na kratce. 
Chleb ma chrupiącą skórkę, jest wilgotny w środku i  utrzymuje świeżość  przez ładnych klika dni. 




SMACZNEGO!!!


Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze: