Od kilku lat zabierałam się do zrobienia pasztetu domowego. Zawsze wydawało mi się, że jest to bardzo pracochłonne. W tym roku postanowiłam spróbować.
Składniki:
1 kg karkówki
0,5 kg boczku surowego
0,5 kg wątróbki drobiowej
4 cebule,
2 bułki
2 jaja
sól
pieprze
gałka muszkatołowa
bułka tarta
Wykonanie:
Mięso pokroić i smażyć wraz z 2 cebulami do miękkości, podlewając wodą, aby nie przypalić. Gdy mięso zmięknie, dodajemy oczyszczoną wątróbkę chwilę dusimy, aż wątróbka się usmaży. Następnie wyjmujemy wszystko na talerz a do pozostałego na patelni tłuszczu wkładamy bułki, aby nim nasiąknęły.
Mięso, bułki i 2 surowe pokrojone w kostkę cebulę przepuszczamy 2 razy przez maszynkę do mięsa. Do powstałej masy dokładamy 2 surowe jaja, doprawiamy, solą pieprzem i gałką. Przekładamy do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Wstawiamy do piekarnika nastawionego na 160 st i pieczemy ok 1,5 godz.
0 komentarze: