Ulubiona
zupa mojego męża - przygotowuje ją zawsze tak samo tylko zmieniam
makaron. Tym razem z ulubionymi muszelkami - ale można śmiało dodać
nitki a najlepiej łazanki.
Składniki:
- 2 solidne garście suszonych grzybów
- 3 cebule
- śmietana
- sól pieprz
- natka pietruszki
- 2 łyżki masła
Przygotowanie:
Grzyby
łamię na mniejsze kawałki i zalewam zimną wodą - namaczam przez całą
noc - następnie gotuję je przez około 45 minut. Dodaję przesmażoną
cebulkę, masło, sól, pieprz. Dalej gotuję przez kilka minut. Wywar z
grzybów będzie miał brązowy kolor :)
Przed podaniem dodaję śmietanę i posypuję posiekaną natką pietruszki. Zupę można zagęścić mąką - jednak ja z tego rezygnuję.
W osobnym garnku w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oliwy gotuję makaron - gdy jest już gotowy - przelewam go zimną wodą. Przekładam na talarze i zalewam przygotowaną zupą grzybową.
SMACZNEGO !!!
0 komentarze: