Zupa grzybowa

By | 07:49 Zostaw komentarz
Ulubiona zupa mojego męża - przygotowuje ją zawsze tak samo tylko zmieniam makaron. Tym razem z ulubionymi muszelkami - ale można śmiało dodać nitki a najlepiej łazanki.


Składniki:
  • 2 solidne garście suszonych grzybów
  • 3 cebule
  • śmietana
  • sól pieprz
  • natka pietruszki
  • 2 łyżki masła

Przygotowanie:
Grzyby łamię na mniejsze kawałki i zalewam zimną wodą - namaczam przez  całą noc - następnie gotuję je przez około 45 minut. Dodaję przesmażoną cebulkę, masło, sól, pieprz. Dalej gotuję przez kilka minut. Wywar z grzybów będzie miał brązowy kolor :)
Przed podaniem dodaję śmietanę i posypuję posiekaną natką pietruszki. Zupę można zagęścić mąką - jednak ja z tego rezygnuję.

W osobnym garnku w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oliwy gotuję makaron - gdy jest już gotowy - przelewam go zimną wodą. Przekładam na talarze i zalewam przygotowaną zupą grzybową.
SMACZNEGO !!!
Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze: