Składniki:
- 1 kg mięsa - karkówka, szynka
- majonez
- żelatyna
- sól
- pieprz
- 4 liście laurowe
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 1 łyżka papryki słodkiej i ostrej
- 2 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- 2 łyżki ketchupu może być ostry lub łagodny (wg uznania)
- coś do dekoracji :)
- Dzień wcześniej - z oliwy, soli pieprzu, papryki i ketchupu zrobić pastę. Mięso delikatnie posypać solą, i pieprzem oraz dokładnie natrzeć pastą. Pozostawić w chłodnym miejscu na całą noc.
- Następnego dnia mięso zawinąć w folię aluminiową lub włożyć do rękawa (folia do pieczenia kurczaka) i piec w temp. 180' przez 1,5 godziny.
- Gdy ostygnie włożyć do lodówki na parę godziny. Ja czekam do następnego dnia - ponieważ łatwiej mi wtedy pokroić mięso w cienkie plastry. Grube plastry są niesmaczne :( Ja kroję na około 0,5 cm
- Układam plastry na półmisku, dekoruję majonezem, natka pietruszki i kawałkiem brzoskwini z puszki i paseczkiem świeżej czerwonej papryki. Dekoracja to już kwestia indywidualna :)
- Zalewam tężejącą już żelatyną. Żelatynę robię tak: kupuję tą na 2,5 litra wody ale rozpuszczam ją w zaledwie 1,5 litra. Wtedy jest bardziej twarda i może dłużej stać na stole - mam gwarancję, że nie bedzie nic plywać
SMACZNEGO!!!
0 komentarze: