"Ryba po
japońsku" pewnie jest taka po japońsku jak sałatka po grecku, ale jest
doskonała i to jest najważniejsze. Przepis ten dostałam od mojej
teściowej i bardzo często gości on na moim stole. Gościom i domownikom
zawsze smakuje. Pyszne danie a najlepsze jest na drugi lub nawet trzeci
dzień.
Składniki:
- 1 kg mrożonego dorsza (może być inna ryba ale dorsz jest najlepszy)
- mąka
- 0,5 litra wody
- 2 szklanki wody
- 4 łyżki ketchupu
- 4 łyżki octu
- 1 puszeczka koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki cukru
- sól, pieprz,
- 4 duże cebule
- słoik papryki konserwowej
- słoik ogórków korniszonów
Rybę kroję w średnie kostki (5x4cm) obtaczam w mące i smażę na oleju na złoto.Następnie przygotowuję zalewę:
Z dwóch szklanek wody, ketchupu, koncentratu, octu, cukru, soli i pieprzu przygotować zalewę- zagotować.Cebule, paprykę i ogórki pokroić w paseczki - wrzucić do zalewy i gotować przez 5 minut. W szklanym naczyniu układam warstwami ryby - zalewa - ryby zalewa.
SMACZNEGO!!! POLECAM!!!
Świetnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńChyba tak podanej ryby jeszcze nigdy nie miałam okazji zjeść, ale wygląda bardzo apetycznie. Ja jestem za to wielką zwolenniczką produktów https://mowisalmon.pl/produkty/ i muszę przyznać, że to właśnie łosoś jest przede wszystkim moją rybą numer jeden.
OdpowiedzUsuń