Placek drożdżowy łatwy, bez mieszania i wyrastania

By | 11:08 Zostaw komentarz
Od lat placek drożdżowy w naszej rodzinie nie wychodził. Po wielu próbach moja babcia w końcu znalazła recepturę dzięki której po raz pierwszy udał się nam placek z owocami na drożdżach. Jednak jego wykonanie nie należało do łatwych. Odpowiednia temperatura, pilnowanie, wyrabianie - eh. Od samego patrzenia odechciewało się i po prostu go nie piekłam.
Nie dawno otrzymałam od znajomej przepis na super łatwy, wręcz dziecinny przepis na placek drożdżowy. Potem identyczny znalazłam na onecie. Poniżej właśnie ta sprawdzona receptura. Spróbujcie bo warto.
Ja kiedyś zapomniałam, że należy go przygotować dzień wcześniej i zrobiłam tak jak radziła pani Ewa Wachowicz. Po wrzuceniu składników do miski, nie mieszałam ich (to bez zmian) pozostawiłam je nakryte ściereczką w ciepłym miejscu na 3 godziny. Placek również pięknie wyrósł.

Placek drożdżowy z truskawkami i rabarbarem

Składniki:
  • 10 dkg (kostka) drożdży
  • 1 szklanka cukru
  • 2 cukry waniliowe
  • 3/4 szklanki oleju
  • kilka kropli oleju waniliowego
  • 5 jaj
  • 3/4 szklanki mleka
  • 4 szklanki mąki
  • szczypta soli
  • wybrane owoce





tutaj tylko z truskawkami

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki maja być zimne! Odmierzamy szklanką 200 ml i łączymy ze sobą w następujący sposób
  2. Drożdże rozkruszyć i wyłożyć do miski posypać cukrem dodać cukry waniliowe, olej, olejek waniliowy, roztrzepane jaja, mleko i 2 szklanki mąki przesianej przez sito.                      WAŻNE ABY TEGO NIE MIESZAĆ, NIE UGNIATAĆ!!! 
  3. Przykryć ściereczka lub pergaminem, wstawić na noc do lodówki
  4. Następnego dnia wymieszać dokładnie i dodać kolejne 2 pełne szklanki mąki przesianej przez sito oraz szczyptę soli. Drewnianą łyżką połączyć wszystko ze sobą i i jeszcze raz dobrze wymieszać (ciasto nie wymaga wyrabiania). Wyłożyć na blachę o wymiarach 24x40, ułożyć owoc i kruszonkę. Ciasto od razu wstawić do zimnego piekarnika i piec ok 50 min 150-170 stopni C.
  5. Składniki na kruszonkę: 1/2 kostki masła, 1/2 szklanki cukru + cukier waniliowy, 1 pełna szklanka mąki. Składniki połączyć ze sobą, kruszonka musi być sypka, jeśli jest zbyt wilgotna dodać mąki i cukru, jeśli zbyt sucha, dodać masła.
  6. Jeśli używamy kwaśnych owoców, na ostudzonym cieście można zrobić zygzaki z lukru . Przepis na oko;) Cukier puder, trochę wody i sok z cytryny- należy utrzeć ze sobą. Lukier powinien mieć konsystencje lejącego budyniu. Nie należy dawać zbyt dużo płynów, najlepiej po łyżeczce dolewać od żądanej konsystencji. Lukrem popisać ciasto, pozostawić do zastygnięcia. Życzę smacznego i udzielam 100% gwarancji na udane ciasto :)
Przepis pochodzi w całości ze strony onet: klik
Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze: