Pieczeń w galarecie

By | 07:46 Zostaw komentarz
Wspaniała i dietetyczna przystawka - niestety ciut pracochłonna.

Składniki:
  • 1 kg mięsa - karkówka, szynka
  • majonez
  • żelatyna
  • sól
  • pieprz
  • 4 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 łyżka papryki słodkiej i ostrej
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • 2 łyżki ketchupu może być ostry lub łagodny (wg uznania)
  • coś do dekoracji :)

  1. Dzień wcześniej - z oliwy, soli pieprzu, papryki i ketchupu zrobić pastę. Mięso delikatnie posypać solą, i pieprzem oraz dokładnie natrzeć pastą. Pozostawić w chłodnym miejscu na całą noc. 
  2. Następnego dnia mięso zawinąć w folię aluminiową lub włożyć do rękawa (folia do pieczenia kurczaka) i piec w temp. 180' przez 1,5 godziny.
  3. Gdy ostygnie włożyć do lodówki na parę godziny. Ja czekam do następnego dnia - ponieważ łatwiej mi wtedy pokroić mięso w cienkie plastry. Grube plastry są niesmaczne :( Ja kroję na około 0,5 cm
  4. Układam plastry na półmisku, dekoruję majonezem, natka pietruszki i kawałkiem brzoskwini z puszki i paseczkiem świeżej czerwonej papryki. Dekoracja to już kwestia indywidualna :)
  5. Zalewam tężejącą już żelatyną. Żelatynę robię tak: kupuję tą na 2,5 litra wody ale rozpuszczam ją w zaledwie 1,5 litra. Wtedy jest bardziej twarda i może dłużej stać na stole - mam gwarancję, że nie bedzie nic plywać 

SMACZNEGO!!!

Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze: