Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego - kupuję świeże.
- filety z piersi kurczaka
- pieczarki
- żółty ser
- cebula
- pieprz
- sól
- oregano
Przygotowanie:
Ciasto kroimy na 6 prostokątów. Wyjdą małe plecionki. jak chcesz większe kroisz na 4.
Na
każdym z nich robimy po bokach nacięcia - w zdłuż dłuższego boku robimy
nacięcia ok. 4 cm, w odstępach co 1,5 cm; pośrodku ciasta mają zostać
4-5 cm niepocięte. Na tym niepociętym kładziemy:
wąski i długi kawałek piersi
na to przesmażone w plasterki pieczarki
piórka cebuli
plasterek sera
sól
pieprz
oregano
Teraz najtrudniejszy moment - plecenie ciasta.
Pocięte paseczki nakładamy na siebie i przyciskamy - prawy-lewy, prawy-lewy. Na końcach delikatnie dociskamy.
Na
koniec ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem. Układamy na pergaminie na
blaszce i wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika. Pieczemy
około 30-45 minut.
SMACZNEGO!!!
0 komentarze: