PIZZA :)
Porcja dla 1-2 osób
czas przygotowania 40 minut
czas pieczenia ok.20 minut
SKŁADNIKI NA CIASTO:
100g bezglutenowej mieszanki mącznej na chleb
25g mąki amarantusowej
25g mąki ryżowej
10g świeżych drożdży
1 łyżka oleju
1 łyżeczka cukru
1/3 szkl. wody
szczypta soli
SKŁADNIKI NA OBŁOŻENIE:
ketchup bez glutenu
szynka bez glutenu
pieczarki
żółty ser
oregano
suszone pomidory
cebula
sól pieprz
WYKONANIE:
Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie wraz z łyżeczką cukru i łyżką dowolnej mąki. Odstawić. Gdy zaczną się pojawiać pęcherze, można robić ciasto. Wymieszać wszystkie mąki i sól. Wlać zaczyn do miski i cały czas mieszając dodawać partiami mieszankę mąk. Wyrabiać krótko, najlepiej mikserem ok. 3-4 minut. Na końcu dodać olej. Odstawić na 5 minut. W tym czasie wyłożyć płaską blachę papierem do pieczenia. Ja użyłam silikonowej formy do tarty,
Ciasto podzielić na 2 części. Z każdej uformować cienki placek o średnicy większego talerza. Ta czynność jest dość trudna, bo ciasto lepi się do rąk i trzeba co chwilę zwilżać palce wodą. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Dalej to już prosto: posmarować ciasto ketchupem i układać pozostałe składniki według uznania. Na wierzch oczywiście żółty ser.
Pizzę piec w temp. 200 st. przez 25 minut lub 20 minut w temperaturze 180 st z termoobiegiem.
Przepis pochodzi z książki "Amarantus smacznie i zdrowo"
0 komentarze: