Ryba po grecku z ryżem curry bez glutenu

By | 14:02 Zostaw komentarz
Dziś danie które według mnie jest bardzo smaczne, lekkie i zdrowe. Można użyć dowolnej ryby jednak ja zawsze korzystam z dorsza.






SKŁADNIKI:

filet z dorsza
marchew 2 szt
korzeń pietruszki
seler korzeniowy - mały ok 150 g
puszka pomidorów
cebula - 2 szt.
czosnek - 2 ząbki
olej kokosowy
przyprawy: papryka słodka, ostra, kumin, kolendra, sól, pieprz

    Sposób przygotowania:

    Rybę rozmrozić 
    Cebule oraz czosnek posiekać. Następnie zeszklić na oleju kokosowym
    Warzywa (marchew, pietruszkę i seler) obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach.  
    Do zrumienionej cebuli dodać po 1 płaskiej łyżeczce:
    papryki słodkiej
    mielonego kuminu
    mielonej kolandry
    papryki ostrej
    oraz sól i pieprz do smaku.
    Po chwili dodajemy pomidory z puszki i dusimy ok. 2 minuty.

    Wrzucamy starte warzywa i dusimy pod przykryciem aż zmiękną.
    Rybę pokrojoną układamy na warzywach i delikatnie otulamy sosem. Przykrywamy pokrywką i na bardzo małym ogniu dusimy wszystko ok. 15 minut. Po tym czasie odkrywamy garnek i pozwalamy delikatnie zredukować sos.
    W międzyczasie przygotowujemy ryż :)


    Ryż curry
    Ryż gotujemy ok. 15 minut w wodzie z solą
    Odcedzamy i przekładamy na rozgrzaną patelnię
    Dodajemy curry, kurkumę, sól, pieprz i oliwę (i łyżeczkę) i podgrzewamy energicznie mieszając.


    Nowszy post Starszy post Strona główna

    0 komentarze: