SKŁADNIKI:
filet z dorsza
marchew 2 szt
korzeń pietruszki
seler korzeniowy - mały ok 150 g
puszka pomidorów
cebula - 2 szt.
czosnek - 2 ząbki
olej kokosowy
przyprawy: papryka słodka, ostra, kumin, kolendra, sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Rybę rozmrozić
Cebule oraz czosnek posiekać.
Następnie zeszklić na oleju kokosowym
Warzywa (marchew, pietruszkę i seler) obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach.
Do
zrumienionej cebuli dodać po 1 płaskiej łyżeczce:
papryki słodkiej
mielonego kuminu
mielonej kolandry
papryki ostrej
oraz sól i pieprz do smaku.
Po chwili dodajemy pomidory z puszki i dusimy ok. 2 minuty.
Wrzucamy starte warzywa i dusimy pod przykryciem aż zmiękną.
Rybę pokrojoną układamy na warzywach i delikatnie otulamy sosem. Przykrywamy pokrywką i na bardzo małym ogniu dusimy wszystko ok. 15 minut. Po tym czasie odkrywamy garnek i pozwalamy delikatnie zredukować sos.
W międzyczasie przygotowujemy ryż :)
Ryż curry
Ryż gotujemy ok. 15 minut w wodzie z solą
Odcedzamy i przekładamy na rozgrzaną patelnię
Dodajemy curry, kurkumę, sól, pieprz i oliwę (i łyżeczkę) i podgrzewamy energicznie mieszając.
0 komentarze: