Domowa szynka - 100% naturalna

By | 07:53 Zostaw komentarz
Domowa szynka peklowana


  • 1,5 kg szynki bez kości
  • sól peklowa PRYMAT
  • 0,5 litra wody przegotowanej, wystudzonej
  • przyprawy: liść laurowy, 3-5 ziaren ziela angielskiego, świeży czosnek, jałowiec, pieprz
Szynkę umyć i zalać wodą na co najmniej 1 godzinę. Po tym czasie wodę (będzie lekko zaczerwieniona) wylać i  zalać roztworem wody z solą peklową. 
Przełożyć do kamiennego lub szklanego naczynia - szynka musi ciasno w nim leżeć. Dodać przyprawy.

Przykryć  talerzykiem i jeszcze czymś obciążyć ja włożyłam słoik z wodą.

Wstawić do lodówki na 14 dni. W tym czasie należy szynkę co 2 dni obracać.
Po tym okresie szynkę wyjąć, włożyć do siateczki masarskiej. 
Szynkę przełożyć do garnka i zalać czystą wodą na ok 0,5 godziny potem wylać wodę i ponownie zalać czystą wodą. Dodać świeże przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, pieprz.
Gotować na małym ogniu około 1 godziny. Po tym czasie szynka jest biała i ja włożyłam ją jeszcze na 0,5 godziny do rozgrzanego piekarnika. Posypałam papryką - nabrała rumieńców i wyglądała bardzo apetycznie. 

Szynkę przygotowałam na Święta Wielkanocne w ramach eksperymentu - chyba nikt z rodziny nie wierzył, że szynka mi wyjdzie. Nawet mój mąż patrzył na mnie z lekkim uśmieszkiem. 
Szynka była cudna - miękka, soczysta i co najważniejsze NATURALNA!

Rodzinka była zachwycona, ja pekluję już następną. A mój tato tak się zakochał w szyneczce, że postanowił zrobić własną wędzarnię. Jak powstanie to dam Wam znać co wyszło i jak smakowało póki co radze Wam spróbować, na prawdę warto. Najlepiej peklować kilka szynek na raz, bo jedna znika błyskawicznie a na kolejną trzeba czekać aż 2 tygodnie :(

 SMACZNEGO !


Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze: