Cieszę się, bo nie muszę przygotowywać posiłków osobno dla siebie - tylko gotuje dla wszystkich.
gotowe danie :) |
dorsz z cebulką na patelni |
Składniki
- Ziele angielskie
- Seler korzeniowy35 g (½ plastra)
- Pietruszka. korzeń35 g (½ średniej)
- Marchew25 g (½ małej)
- Dorsz świeży filety bez skóry120 g
- Cebula21 g (3 plasterki)
- Masło śmietankowe5 g (1 płaska łyżeczka)
- Śmietana 12% tłuszczu26 g (2 łyżki)
- Sól biała1 g (1 szczypta)
- bulion
- Pieprz czarny, zmielony
- Cebulę obrać i posiekać
- Filety pokroić na kwadraty, porozkładać na papierowym ręczniku, oprószyć przyprawami.
- Cebulę zeszklić na maśle.
- Kiedy cebula zmięknie, do garnka włożyć też rybę i zbrązowić na złoty kolor z obu stron. Następnie wyjąć i ułożyć na talerzu.
- Warzywa (marchew, pietruszka, seler) opłukać, obrać, umyć. Przygotować z nich, jarzynki, ziela angielskiego i wody wywar.
- Do garnka, z którego wyjęto ryby wlać bulion i gotować tak długo, aż połowa jego objętości zostanie odparowana.
- Na końcu dodać śmietanę, dokładnie połączyć i trzymać na ogniu jeszcze przez około 5 minut.
- Gdy sos będzie już gęsty, ryby ponownie włożyć do garnka i trzymać na ogniu następne 5 minut.
0 komentarze: