Dorsz w śmietanie

By | 07:38 Zostaw komentarz
Dorsz w śmietanie - jest tak boski, że cała moja rodzina go uwielbiam - szczególnie mąż :)
Cieszę się, bo nie muszę przygotowywać posiłków osobno dla siebie - tylko gotuje dla wszystkich.


gotowe danie :)



dorsz z cebulką na patelni

Składniki


  • Ziele angielskie
  • Seler korzeniowy35 g (½ plastra)
  • Pietruszka. korzeń35 g (½ średniej)
  • Marchew25 g (½ małej)
  • Dorsz świeży filety bez skóry120 g
  • Cebula21 g (3 plasterki)
  • Masło śmietankowe5 g (1 płaska łyżeczka)
  • Śmietana 12% tłuszczu26 g (2 łyżki)
  • Sól biała1 g (1 szczypta)
  • bulion
  • Pieprz czarny, zmielony

  1. Cebulę obrać i posiekać
  2. Filety pokroić na kwadraty, porozkładać na papierowym ręczniku, oprószyć przyprawami.
  3. Cebulę zeszklić na maśle.
  4. Kiedy cebula zmięknie, do garnka włożyć też rybę i zbrązowić na złoty kolor z obu stron. Następnie wyjąć i ułożyć na talerzu.
  5. Warzywa (marchew, pietruszka, seler) opłukać, obrać, umyć. Przygotować z nich, jarzynki, ziela angielskiego i wody wywar.
  6. Do garnka, z którego wyjęto ryby wlać bulion i gotować tak długo, aż połowa jego objętości zostanie odparowana.
  7. Na końcu dodać śmietanę, dokładnie połączyć i trzymać na ogniu jeszcze przez około 5 minut.
  8. Gdy sos będzie już gęsty, ryby ponownie włożyć do garnka i trzymać na ogniu następne 5 minut.
Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze: