Mango lassi czyli pyszność z Indii

By | 07:24 Zostaw komentarz

Moje ukochane mango laasi


Ostatnio mamy z mężem takie postanowienie, że chodzimy sobie po różnych restauracjach aby poznać różne kuchnie. Niedawno byliśmy w restauracji indyjskiej w Poznaniu. Bardzo duża ilość pozytywnych opinii jeszcze bardziej nas utwierdziła w dobrym wyborze miejsca. Ludzi mnóstwo, stolik trzeba wcześniej rezerwować. Obsługa bardzo miła, jednak smaki troszkę mnie zawiodły. Zamówiłam jagnięcinę ze szpinakiem a dostałam coś a'la gulasz a smak szpinaku gdzieś się ulotnił. Nawet gołym okiem trudno było się dopatrzeć tam szpinaku. Taka pulpa mi osobiście nie smakowała. Za to chlebem indyjski z sosami to miodzio. Jednak najbardziej zachwycił mnie koktajl z mango czyli mago lassi. Już w drodze powrotnej zakupiłam aż kilogram mango i eksperymentowałam - z różnym skutkiem. Nie było złe ale dalekie do ideału z restauracji. W końcu doszłam do perfekcji, o to mój przepis:

Składniki 
  • 2 bardzo dojrzałe mango (przy naciśnięciu palcem MUSI być miękkie)
  • 1 duży  jogurt naturalny
  • 1 szklanka mleka schłodzonego lub wody
  • 2 łyżeczki miodu (najlepiej płynny - nie używać wrzosowego, ani rzepakowego)
  • kilka szczypt kardamonu
Mango pokroić - najlepiej według filmiku poniżej :)


Włożyć mango do wysokiego naczynia i za pomocą blendera rozdrobnić na jednolitą masę. Dodać jogurt, mleko, miód i kardamon - wszystko jeszcze kilka sekund wymieszać blenderem i gotowe.
Napój jest pyszny i bardzo sycący. Najlepiej smakuje schłodzony. Polecam bo warto :)
Smacznego

Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze: