Lato to czas, aby
w pełni korzystać z dobrodziejstw natury - polskie warzywa są teraz nie
tylko bardzo tanie, ale i bardzo zdrowe. Uwielbiam przyrządzać sałatki
ponieważ są nie tylko lekkie, ale i bardzo zdrowe. Jeżeli odpowiednio
się je skomponuje tworzą prawdziwą bombę zdrowia.
Moja sałatka "bomba witaminowa"
Składniki:
- jarmuż - porcja jarmużu zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na witaminy A i C oraz dostarcza niezbędnego przyszłym mamom kwasu foliowego. Dzięki dużej zawartości chlorofilu, ma właściwości antyoksydacyjne (przeciwnowotworowe), przez co obniża ryzyko zachorowania na raka płuc, prostaty, piersi i żołądka. Posiada właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne – pozwala zwalczać bakterię odpowiedzialną za powstawanie wrzodów żołądka (helikobacter pylorii), a składniki w nim zawarte wzmacniają odporność, stymulują produkcję czerwonych krwinek, zapobiegają chorobom serca oraz wpływają na uszczelnienie naczyń krwionośnych. Poprzez wzmocnienie pracy wątroby i nerek oczyszcza organizm z toksyn, pozwala utrzymać prawidłowy poziom cukru we krwi oraz reguluje przemianę materii, przez co pomaga w utrzymaniu prawidłowej masy ciała. Posiada również właściwości uspokajające (koi nerwy), reguluje cykl menstruacyjny, a także chroni skórę przed szkodliwym promieniowaniem ultrafioletowym. Z powodu zawarcia goitrogenów, spowalniających wchłanianie jodu oraz znacznej ilości szczawianów, jarmuż nie powinien być spożywany w dużych ilościach przez osoby z chorobami tarczycy oraz osoby cierpiące na kamicę nerkową - żródło: wiecejnizzdrowie.pl
- rukola
- roszponka - pobudza trawienie, wpływa również uspokajająco na system nerwowy.
- sałata - mix
- papryka czerwona
- papryka zielona
- czerwona cebula - zawiera m.in. sód, potas, wapń, mangan, żelazo, kobalt, miedź, cynk, fosfor, fluor, jod, karoten, witaminy: E, B1, B2, B3, B5, B6, C. Dzięki zawartym w soku fitoncydom ma właściwości lecznicze, przede wszystkim bakteriobójcze. Cebula odkwasza organizm, powoduje spadek cukru we krwi, obniża poziom cholesterolu we krwi i zapobiega tworzeniu się zakrzepów
- kukurydza konserwowa
- mozarella małe kulki
- pomidorki koktajlowe
- ziarna słonecznika
- sól
- pieprz
- ulubione zioła - u mnie świeża bazylia i zioła prowansalskie
- i na koniec dobrej jakości olej z pestek słonecznika Zielony Nurt. Olej ten obniża poziom cukru we krwi oraz wspomaga przemianę materii. Pomaga także w problemach z przewodem pokarmowym - ma działanie łagodzące. Bardzo ważne jest aby nie podgrzewać i nie smażyć na nim potraw, gdyż powoduje to całkowitą utratę wartości odżywczych.
Nie
będę opisywać wykonania bo to chyba jasne - to co trzeba to umyć,
posiekać, pokroić i wymieszać na koniec posypać pestkami słonecznika i
polać olejem słonecznikowym wymieszanym z przyprawami - zajadać jak
najszybciej, bo sałatka na drugi dzień nie tylko,że nie wygląda
atrakcyjnie, ale i nie smakuje już tak wspaniale.
Jednak gdy chcemy ją przygotować dzień, a nawet kilka dni wcześniej to wspaniale sprawdza się metoda słoikowa którą znalazłam w internecie:
W
szklanym słoiku układamy składniki warstwowo od najcięższych - na samej
górze sałata. Zakręcamy i wkładamy do lodówki nawet na kilka dni - nic
się nie stanie. Gdy mamy ochotę wysypujemy zawartość na talerz i dopiero
wtedy doprawiamy według uznania.
zdjęcie pochodzi ze strony:
tam też można zobaczyć jak zrobić sałatkę do słoika.
Sprawdza się w 100%
Ja robię sobie takie słoiczki na cały tydzień i zabieram je do pracy :)
mniam, mniam
Smacznego :)
0 komentarze: