Paprykowa zupa krem

By | 06:59 Zostaw komentarz
Dzisiejsza zupa oczywiście jest bardzo zdrowa a przy tym dietetyczna :)


Składniki:

1 łyżka oleju kokosowego
2 czerwone papryki
1 zielona papryka mała
1 żółta papryka
1 cebula
1 ząbek czosnku
0.5 litra wywaru warzywnego
ziarna siemienia lnianego
oregano
bazylia
sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Na ceramiczną patelnią wlewamy olej kokosowy i smażymy tylko do zeszklenia cebulę i czosnek. następnie wrzucamy pokrojoną w dużą kostkę paprykę - chwilę dusimy a następnie zalewamy bulionem, do wysokości papryki. Wszystko dusimy na małym ogniu ok. 20 minut. Dodajemy zioła, sól, pieprz - chwilkę gotujemy.
Wszystko rozdrabniamy blenderem na gładką masę. Przed podaniem zupę dekorujemy jedną łyżeczką ziaren siemienia lnianego. 

Zupka jest pyszna i bardzo sycąca 
a do tego bardzo zdrowa.

Smacznego :)

Siemię lniane można wcześniej wrzucić do zupki  - wówczas zmięknie i zyska kisielową konsystencję. Zupa przez to stanie się też jeszcze bardziej gęsta. 

Ja wolę w wersji suchej - bo nie tylko ładnie się prezentuje, ale fajnie chrupie podczas pałaszowania zupki.

Więcej o siemieniu lnianym już wkrótce na moim blogu




Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze: