Dzisiejsza zupa oczywiście jest bardzo zdrowa a przy tym dietetyczna :)
Składniki:
1 łyżka oleju kokosowego
2 czerwone papryki
2 czerwone papryki
1 zielona papryka mała
1 żółta papryka
1 cebula
1 ząbek czosnku
0.5 litra wywaru warzywnego
1 cebula
1 ząbek czosnku
0.5 litra wywaru warzywnego
ziarna siemienia lnianego
oregano
oregano
bazylia
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Na
ceramiczną patelnią wlewamy olej kokosowy i smażymy tylko do zeszklenia
cebulę i czosnek. następnie wrzucamy pokrojoną w dużą kostkę paprykę -
chwilę dusimy a następnie zalewamy bulionem, do wysokości papryki.
Wszystko dusimy na małym ogniu ok. 20 minut. Dodajemy zioła, sól, pieprz
- chwilkę gotujemy.
Wszystko rozdrabniamy blenderem na gładką masę. Przed podaniem zupę dekorujemy jedną łyżeczką ziaren siemienia lnianego.
Zupka jest pyszna i bardzo sycąca
a do tego bardzo zdrowa.
Smacznego :)
Siemię
lniane można wcześniej wrzucić do zupki - wówczas zmięknie i zyska
kisielową konsystencję. Zupa przez to stanie się też jeszcze bardziej
gęsta.
Ja wolę w wersji suchej - bo nie tylko ładnie się prezentuje, ale fajnie chrupie podczas pałaszowania zupki.
Więcej o siemieniu lnianym już wkrótce na moim blogu
0 komentarze: