Pyszne placki dyniowe
Składniki:
- dynia
- jajko
- cebula
- 100 g skrobia kukurydziana
- olej kokosowy
- sól pieprz
- wersja na słodko bez soli i pieprzu tylko z dodatkiem cukru trzcinowego lub brzozowego
Miąższ dyni oraz cebulę zetrzeć na tarce lub rozdrobnić blenderem.
Dodać jajo, skrobię, sól i odrobinę pieprzu - chyba że planujemy placki na słodko.
Dokładnie wymieszać. W przypadku gdy ciasto jest za rzadkie, dodać
więcej skrobi (zależy to od konsystencji miąższu dyni). Z reguły pierwszy placek mi się nie udaje :)
Na
rozgrzanym
oleju rozprowadzać po dużej łyżce ciasta, smażąc cienkie placki na małym
ogniu. Kiedy widać , że góra placka jest już ściągnięta wówczas
przekładamy na druga stronę.
Placki smażą się dość długo. SMACZNEGO :)
Ps. Już wkrótce przepis na zupę krem z dyni - która po wieli nieudanych próbach w końcu mi smakuje :)
Ps. Już wkrótce przepis na zupę krem z dyni - która po wieli nieudanych próbach w końcu mi smakuje :)
Dynia i jej zdrowotne właściwości:
Dynia obfituje w witaminy i sole mineralne. Miąższ
zawiera:
wapń, potas, fosfor, magnez, żelazo, a także witaminy C, E, PP, z grupy B (w tym kwas foliowy).
Pobudza trawienie, ma zdolność wiązania toksyn, np. związków żółciowych i tłuszczu, i eliminowanie ich z organizmu.
W dyni znajduje się ponadto błonnik i beta-karoten, który nadaje warzywu pomarańczową barwę. Z kolei o zdrowotnych właściwościach pestek dyni decydują przede wszystkim nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), fitosterole, sole mineralne (zwłaszcza cynk i fosfor), lecytyna i kukurbitacyna. Lecytyna jest substancją niezbędną do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, kukurbitacyna natomiast wykazuje silne działanie przeciwpasożytnicze, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze.
wapń, potas, fosfor, magnez, żelazo, a także witaminy C, E, PP, z grupy B (w tym kwas foliowy).
Pobudza trawienie, ma zdolność wiązania toksyn, np. związków żółciowych i tłuszczu, i eliminowanie ich z organizmu.
W dyni znajduje się ponadto błonnik i beta-karoten, który nadaje warzywu pomarańczową barwę. Z kolei o zdrowotnych właściwościach pestek dyni decydują przede wszystkim nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), fitosterole, sole mineralne (zwłaszcza cynk i fosfor), lecytyna i kukurbitacyna. Lecytyna jest substancją niezbędną do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, kukurbitacyna natomiast wykazuje silne działanie przeciwpasożytnicze, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze.
Miąższ dyni stanowi składnik wielu dań, a ze względu na niską
kaloryczność (20 kcal w 100 g), lekkostrawność i bogactwo składników
odżywczych zalecane są w diecie osób z zaburzeniami trawienia i
przemiany materii, osób starszych czy chorych.
Sok z dyni jest najlepszym napojem warzywnym. Jest idealnym połączeniem witamin i składników mineralnych, miedzi, żelaza, magnezu, potasu, w proporcjach odpowiadających potrzebom organizmu. Dynia wypłukuje zbędne produkty przemiany materii, reguluje gospodarkę wodną i działa odchudzająco :)
Ogromne bogactwo kryją w sobie nasiona dyni. Każde z nich to istny skarb substancji biologicznych. W 45% składają się z wysokowartościowych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, niezbędnych do oddychania komórkowego, budowy ścian komórkowych, transportu cholesterolu, czynności gruczołów, dla skóry i błon śluzowych. Pestki dyni wspierają bezpośrednio witaminę D w procesie przemiany wapniowej, pomagają w przetworzeniu zawartych w dyni karotenów w cenną witaminę A. Nasiona dyni zawierają poza tym mnóstwo kwasów nukleinowych, które odmładzają i naprawiają komórki organizmu, zapewniają ich zdrowszy wzrost.
Sok z dyni jest najlepszym napojem warzywnym. Jest idealnym połączeniem witamin i składników mineralnych, miedzi, żelaza, magnezu, potasu, w proporcjach odpowiadających potrzebom organizmu. Dynia wypłukuje zbędne produkty przemiany materii, reguluje gospodarkę wodną i działa odchudzająco :)
Ogromne bogactwo kryją w sobie nasiona dyni. Każde z nich to istny skarb substancji biologicznych. W 45% składają się z wysokowartościowych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, niezbędnych do oddychania komórkowego, budowy ścian komórkowych, transportu cholesterolu, czynności gruczołów, dla skóry i błon śluzowych. Pestki dyni wspierają bezpośrednio witaminę D w procesie przemiany wapniowej, pomagają w przetworzeniu zawartych w dyni karotenów w cenną witaminę A. Nasiona dyni zawierają poza tym mnóstwo kwasów nukleinowych, które odmładzają i naprawiają komórki organizmu, zapewniają ich zdrowszy wzrost.
Lecznicze właściwości dyni:
Badania
naukowe dowiodły, że w tym okrągłym warzywie znajduje się zaskakująco
dużo wartościowych składników. - wzmacnia układ odpornościowy
- pobudza trawienie i odtruwa jelita
- zaopatruje organizm w witaminę D
- pomaga zredukować tkankę tłuszczową
- obniża poziom tłuszczów we krwi, odciąża trzustkę
- wzmacnia osłonki włókien nerwowych, działa uspokajająco
- działa moczopędnie, pomaga w dolegliwościach nerek i gruczołu krokowego
źródło: kobieta.info.pl
0 komentarze: