Placki dyniowe

By | 06:51 Zostaw komentarz
Pyszne placki dyniowe




Składniki:
  • dynia
  • jajko
  • cebula
  • 100 g skrobia kukurydziana
  • olej kokosowy
  • sól pieprz
  • wersja na słodko bez soli i pieprzu tylko z dodatkiem cukru trzcinowego lub brzozowego


Miąższ dyni oraz cebulę zetrzeć na tarce lub rozdrobnić  blenderem.

Dodać  jajo, skrobię, sól i odrobinę pieprzu - chyba że planujemy placki na słodko.
Dokładnie wymieszać. W przypadku gdy ciasto jest za rzadkie, dodać więcej skrobi (zależy to od konsystencji miąższu dyni). Z reguły pierwszy placek mi się nie udaje :)
Na rozgrzanym oleju rozprowadzać po dużej łyżce ciasta, smażąc cienkie placki na małym ogniu. Kiedy widać , że góra placka jest już ściągnięta wówczas przekładamy na druga stronę.
Placki smażą się dość długo. SMACZNEGO :)

Ps. Już wkrótce przepis na zupę krem z dyni - która po wieli nieudanych próbach w  końcu mi smakuje :)




Dynia i jej zdrowotne właściwości:

Dynia obfituje w witaminy i sole mineralne. Miąższ zawiera:
wapń, potas, fosfor, magnez, żelazo, a także witaminy C, E, PP, z grupy B (w tym kwas foliowy). 

Pobudza trawienie, ma zdolność wiązania toksyn, np. związków żółciowych i tłuszczu, i eliminowanie ich z organizmu.  

W dyni znajduje się ponadto błonnik i beta-karoten, który nadaje warzywu pomarańczową barwę. Z kolei o zdrowotnych właściwościach pestek dyni decydują przede wszystkim nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), fitosterole, sole mineralne (zwłaszcza cynk i fosfor), lecytyna i kukurbitacyna. Lecytyna jest substancją niezbędną do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, kukurbitacyna natomiast wykazuje silne działanie przeciwpasożytnicze, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze.

Miąższ dyni stanowi składnik wielu dań, a ze względu na niską kaloryczność (20 kcal w 100 g), lekkostrawność i bogactwo składników odżywczych zalecane są w diecie osób z zaburzeniami trawienia i przemiany materii, osób starszych czy chorych.

Sok z dyni jest najlepszym napojem warzywnym. Jest idealnym połączeniem witamin i składników mineralnych, miedzi, żelaza, magnezu, potasu, w proporcjach odpowiadających potrzebom organizmu. Dynia wypłukuje zbędne produkty przemiany materii, reguluje gospodarkę wodną i działa odchudzająco :)

Ogromne bogactwo kryją w sobie nasiona dyni. Każde z nich to istny skarb substancji biologicznych. W 45% składają się z wysokowartościowych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, niezbędnych do oddychania komórkowego, budowy ścian komórkowych, transportu cholesterolu, czynności gruczołów, dla skóry i błon śluzowych. Pestki dyni wspierają bezpośrednio witaminę D w procesie przemiany wapniowej, pomagają w przetworzeniu zawartych w dyni karotenów w cenną witaminę A. Nasiona dyni zawierają poza tym mnóstwo kwasów nukleinowych, które odmładzają i naprawiają komórki organizmu, zapewniają ich zdrowszy wzrost.  


Lecznicze właściwości dyni:
  • wzmacnia układ odpornościowy
  • pobudza trawienie i odtruwa jelita
  • zaopatruje organizm w witaminę D
  • pomaga zredukować tkankę tłuszczową
  • obniża poziom tłuszczów we krwi, odciąża trzustkę
  • wzmacnia osłonki włókien nerwowych, działa uspokajająco 
  • działa moczopędnie, pomaga w dolegliwościach nerek i gruczołu krokowego
Badania naukowe dowiodły, że w tym okrągłym warzywie znajduje się zaskakująco dużo wartościowych składników.

źródło: kobieta.info.pl




Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze: