Zupa
z dyni jest coraz bardziej popularna, ja również robiłam ją już w
zeszłym roku według przepisów znalezionych w internecie - podejść miałam
3 w końcu się poddałam, bo stwierdziłam, że najwyraźniej ta zupa jest
paskudna i taki jej urok.
Miesiąc
temu zostałam zaproszona na ognisko i jednym z przysmaków była zupa z
dyni. Wszyscy się zajadali a ja z grzeczności musiałam spróbować.
Okazało się, że ta zupa to niebo w gębie. Od razu wydębiłam przepis,
który troszkę zmodyfikowałam (zrezygnowałam z serków topionych, śmietany
i masła) aby zupa była dietetyczna.
Składniki:
dynia
czerwona papryka
świeży lub suszony tymianek
naturalna kostka bulionowa bio
sól
pieprz
Przepis:
Dynię umyć, obrać, pokroić w grubą kostkę i ugotować w bulionie. Dynia musi być ledwie zakryta bulionem - inaczej zupa będzie za rzadka - jeżeli wlejecie więcej bulionu to po ugotowaniu należy odlać trochę wody.
Często mieszając doprawić dynię do stanu gdzie się rozpada tworząc papkę. Do ugotowanej dyni dodać świeży tymianek i pokrojoną w małą kostkę czerwoną paprykę. Doprawić do smaku. Pogotować chwilkę po czym zmiksować blenderem. Następnie wrzucić pokrojoną w małą kostkę pierś kurczaka i jeszcze gotować. Gdy pierś będzie miękka - zupa jest gotowa.
Wyrazistego smaku dodaje w tej zupie papryka i tymianek.
Zupa
jest bez tłuszczu i przez to jest bardzo dietetyczna i zdrowa. Polecam
spróbować bo jest pyszna. Mi w każdym razie bardzo smakuje.Do podania dodałam łyżkę gęstego jogurtu.
SMACZNEGO!
0 komentarze: