Wykwintna rolada z mięsa mielonego

By | 08:11 3 komentarze
Bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu rolada.



Składniki
  • 500g pieczarek
  • 1 k g mięsa mielonego
  • 2 cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 bułka zwykła (lub bezglutenowa)
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • żółty ser
  • olej
  • folia aluminiowa

Sposób przygotowania:
  1. Bułkę namoczyć w wodzie
  2. Cebule obrać i pokroić w kostkę.
  3. Pieczarki oczyścić i pokroić dość drobno
  4. Jedną cebulę przysmażyć na 2 łyżkach oleju razem z pieczarkami. (Cała woda musi wyparować). Przyprawić solą i pieprzem.
  5. Drugą cebulę przysmażyć na 2 łyżkach oleju. Przysmażoną cebulę wymieszać z mięsem mielonym, przeciśniętym przez prasę czosnkiem, jajkiem, odciśniętą bułką, solą, pieprzem.
  6. Masę mięsną wyłożyć na folię aluminiową posmarowaną olejem. Mięso rozłożyć rozłożyć w prostokąt o grubości 1,5 -2 cm. 
  7. Na mięso wyłożyć farsz z pieczarek, pozostawiając odstęp od brzegów.
  8. Zwijać ciasno.Boki rolady zacisnąć.) 
  9. Gotową roladę zawiniętą w folię przełożyć do formy lub na blachę do pieczenia.
  10. Piec w nagrzanym  do 180°C piekarniku około 60min.
  11. Po tym czasie rozciąć folię i posypać z góry roladę serem żółtym. Dalej piec, aż ser się rozpuści ok. 10- 15min.  SMACZNEGO :)
ROLADA SMAKUJE WYŚMIENICIE NA CIEPŁO JAK I NA ZIMNO 
I NAJWAŻNIEJSZE - BARDZO ŁATWO SIĘ JĄ KROI - NIC SIĘ NIE ROZWALA :)
Nowszy post Starszy post Strona główna

3 komentarze:

  1. z czym najlepiej ją podawać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można do obiadu dodając warzywa, ziemniaki puree - kto co lubi :)

      Usuń