Bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu rolada.
Składniki
- 500g pieczarek
- 1 k g mięsa mielonego
- 2 cebule
- 1 ząbek czosnku
- 1 bułka zwykła (lub bezglutenowa)
- 1 jajko
- sól, pieprz
- żółty ser
- olej
- folia aluminiowa
Sposób przygotowania:
- Bułkę namoczyć w wodzie
- Cebule obrać i pokroić w kostkę.
- Pieczarki oczyścić i pokroić dość drobno
- Jedną cebulę przysmażyć na 2 łyżkach oleju razem z pieczarkami. (Cała woda musi wyparować). Przyprawić solą i pieprzem.
- Drugą cebulę przysmażyć na 2 łyżkach oleju. Przysmażoną cebulę wymieszać z mięsem mielonym, przeciśniętym przez prasę czosnkiem, jajkiem, odciśniętą bułką, solą, pieprzem.
- Masę mięsną wyłożyć na folię aluminiową posmarowaną olejem. Mięso rozłożyć rozłożyć w prostokąt o grubości 1,5 -2 cm.
- Na mięso wyłożyć farsz z pieczarek, pozostawiając odstęp od brzegów.
- Zwijać ciasno.Boki rolady zacisnąć.)
- Gotową roladę zawiniętą w folię przełożyć do formy lub na blachę do pieczenia.
- Piec w nagrzanym do 180°C piekarniku około 60min.
- Po tym czasie rozciąć folię i posypać z góry roladę serem żółtym. Dalej piec, aż ser się rozpuści ok. 10- 15min. SMACZNEGO :)
ROLADA SMAKUJE WYŚMIENICIE NA CIEPŁO JAK I NA ZIMNO
I NAJWAŻNIEJSZE - BARDZO ŁATWO SIĘ JĄ KROI - NIC SIĘ NIE ROZWALA :)
to jest pyszniutkie
OdpowiedzUsuńz czym najlepiej ją podawać?
OdpowiedzUsuńMożna do obiadu dodając warzywa, ziemniaki puree - kto co lubi :)
Usuń