Składniki:
1 l świeżego mleka o zawartości tłuszczu 3,2%
kubek ekologicznego jogurt naturalnego- bez cukry i bez mleka w proszku
Zagotuj
mleko do temperatury 60 stopni - jeżeli nie masz termometru, właściwą
temperaturę sprawdzisz, wkładając palec do mleka i wytrzymując 10
sekund.
Do kubeczka z jogurtem wlej kilka łyżek ciepłego mleka, wymieszaj a następnie dodaj
jogurt do mleka i dobrze wymieszaj.
Nakryj garnek i odstaw w spokojne miejsce na 12 h po tym czasie włóż jogurt do lodówki.
Przepis ten robiłam kilka razy, ale dopiero za 4 razem wyszedł
gęsty. W internecie jest mnóstwo teorii na temat tego przepisu, ludzie
polecają:
- wystawić na słońce - przerabiałam
- włożyć do kąpieli wodnej - również mam na koncie
- przelać do słoika i zakręcić, aby nie dostały się bakterie - totalny bezsens
- owinąć ściereczką i włóż pod puchową poduszkę lub kołdrę ;-)
po tych zabiegach jogurt miał konsystencję raczej maślanki niż
jogurtu. Dopiero kiedy przestałam czytać cudowne metody - mam
faktycznie gęsty jogurt. I wierzcie mi wystarczy wymieszać , nakryć
garnek czystą ściereczką i zostawić na całą noc potem do lodówki i
dopiero po kilku godzinach jest gęsty jogurt !!!
Do jogurtu można dodać świeże owoce, miód lub na co kto ma ochotę :-)
Do kolejnej produkcji nie kupuję już jogurtu tylko używam własnego wcześniej zrobionego :)
SMACZNEGO!
0 komentarze: