Papryka faszerowana

By | 08:03 Zostaw komentarz
Czasami to już nie wiem co wymyślać na obiad - też tak macie? Nie ukrywam, że lubię dość szybkie dania przy których nie stoję cały dzień w kuchni, ale takie, które "robią się same" Do takich dań należy faszerowana papryka.
U mnie w rodzinie każdy ma inną teorię na temat koloru samej papryki. Ja uważam, że najsmaczniejszą i najlepiej się prezentująca się na stole jest czerwona.



Składniki:
5 nie za dużych papryk
pół kilograma mięsa mielonego
sól
pieprz
1 cebula
1 jajko
kilka pieczarek
5 plasterków żółtego sera (ja miałam wędzonego)
oliwa z oliwek
bulion lub kostka rosołowa

Przygotowanie:
Papryki umyć, odciąć górną część i wydrążyć środki.
Mięso wymieszać z pokrojoną drobno cebulą, jajkiem, solą i pieprzem. Pieczarki przed dodaniem do mięsa należy usmażyć na jednej łyżeczce oliwy z oliwek i doprowadzić do odparowania całego soku.

Surowym farszem napełniamy papryki, przykrywamy odciętymi kapeluszami. Zalewamy  pół szklanką oliwy z oliwek i pół szklanką bulionu.
Pieczemy w temp. ok. 180 st. przez 40 minut. Pod koniec pieczenia zdejmujemy kapelusze a w zamian układamy żółty ser. Czekamy aż ser się delikatnie rozpuści i gotowe.

Smacznego :)
Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze: