Zupa krem z pokrzywy z pieczonym kalafiorem

By | 10:14 Zostaw komentarz
Pokrzywa właśnie teraz jest najsmaczniejsza i najzdrowsza. Należy pamiętać, aby zbierać młode listki do momentu aż roślina nie zakwitnie. Oczywiście pokrzywy nie zbieramy przy drogach, ale na łąkach gdzie zanieczyszczenie spalinami jest jak najmniejsze. Pierwsza myśl jak przychodzi do głowy gdy słyszymy słowo pokrzywa to oczywiście jej parzące właściwości oraz popularna z tego zioła herbatka. Jednak pokrzywa może stać się bardzo smacznym daniem o którym przekonał się niedawno mój mąż. Jego mina gdy usłyszał, że na obiad będzie krem z pokrzywy była bezcenna :) Nie chciał nawet jest spróbować, ale dokładnie jak z dzieckiem , wziął do ust minimalną ilość na końcu łyżeczki a jego oczy zrobiły się wielkie jak nie wiem co. Po chwili namysłu, dziwnym uśmiechu powiedział, że chce cały talerz. Dzisiaj każdemu się chwali, że uwielbia zupę z pokrzyw :) Pokrzywa posiada wiele cennych właściwości zdrowotnych. 



Zupa krem z pokrzywy

Składniki:

  • 3 garści świeżo zerwanej pokrzywy
  • 1 por
  • 1 duża cebula
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka (razem z natką )
  • 1/4 bulwy selera
  • 4-5 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól morska
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • 2 gałązki świeżego lubczyku
  • garść posiekanego kopru i natki pietruszki

Liście pokrzywy razem z łodygami sparzyć a następnie pokroić. Wszystkie warzywa pokroić i wrzucić do garnka. Zalać zimna wodą, doprawić solą i pieprzem, gałką muszkatołową i gotować na wolnym ogniu do miękkości warzyw. Następnie dodać posiekaną pokrzywę, lubczyk, i nadal gotować na małym ogniu, pod przykryciem, przez następne 10-15 minut. Na koniec wszystko zblendować na gładki krem. 
Zupę można podawać z dodatkiem świeżych ziół , ale najlepsza jest z pieczonym kalafiorem. 


PIECZONY KALAFIOR 
Kalafiora podzielić na nieduże różki. W misce przygotować marynatę z następujących składników: 
  • oliwa z oliwek 
  • 1-2 łyżki, 
  • po 1/2 łyżeczki curry, papryka słodka i ostra 
  • sól pieprz 

Do przygotowanej marynaty wrzucić kalafiora i dokładnie obtoczyć każdą różyczkę. kalafior umieścić na wyłożonej papierem blaszce lub bezpośrednio do naczynia żaroodpornego. Piec przez 20-25 minut na funkcji góra-dół w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. W połowie pieczenia zamieszać.
Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze: